ПОУКЕ
ПРАВОСЛАВНЕ И ДРУГЕ ХРИШЋАНСКЕ КОНФЕСИЈЕ

Протестант:
Зашто Православна Црква напада веровања других хришћанских конфесија?
Православац:
Православној Цркви није потребно да „напада“ друге, неправославне хришћане. Она је свесна да је само она сачувала пуноћу хришћанске вере и живота. Пошто су други хришћани одступили од те пуноће. Православна Црква настоји на томе да им покаже ту пуноћу и пут којим се неко може опет у њу вратити. Због тога православни хришћани увек воле да воде дијалог истине и љубави са другим хришћанима.


ПРАВОСЛАВЉЕ И ЦИЉ ЉУДСКОГ ЖИВОТА

Протестант:
Шта је циљ човековог живота по учењу Православне Цркве?
Православац:
Православна Црква држи да се смисао и циљ живота, за сваког човека и жену, састоји у постизању заједнице са Богом у овоме животу и за сву вечност. То се остварује „поновним духовним рођењем и преображењем у подобије Божије силом Духа Светога. Сваки човек лично прима Духа Светога када се крштава у Господа Исуса Христа, у Коме је Бог открио Себе свету. Целокупно учење Православне Цркве заснива се на овој основној истини.

ПОУКА ПРАВОСЛАВНОМ ХРИШЋАНИНУ

Рођење у православној породици и у православном народу није довољно за твоје спасење. Православни живот се не састоји само у спољашњем придржавању одређених обреда, него у целосном посвећењу Богу. Нећеш моћи истински доживети пуноћу и богатство светог Православља ако си незналица у својој вери. Црква нас позива у вечни живот у Господу Исусу Христу, Сину Божијем. Ми смо домаћи Богу, чланови заједнице која обухвата небо и земљу. Остваримо лично у своме животу ову визију и истину Православља, тако што ћемо се одазвати на позив Цркве: да постанемо личности преображене у подобије Божије благодаћу Духа Светога!

ПОРУКА ПРОТЕСТАНТСКОМ ХРИШЋАНИНУ

Православни хришћанин може да разуме твој ентузијазам према Христу и према свему што ти сматраш да је по Јеванђељу, јер ми у Православној Цркви највише волимо Христа, са Оцем и Духом Светим, и трудимо се да му у свему будемо верни. Али многа учења, која су заједничка свима протестантима откривају велику конфузију у њиховим схватањима и показују да протестанти погрешно разумеју Христа, Његову Цркву и Јеванђеље. Зато је потребно да се протестанти темељно и са историјског аспекта упознају са Православном Црквом, и своје учење да озбиљно преиспитују у светлости Светог Писма и аутентичног хришћанског предања. Православни хришћани су свесни да је њихова Црква истинита Црква Христова. И протестанти су позвани да ступе у пуноћу Православне Цркве, а њена пуноћа састоји се у пуноћи живота у Господу Исусу Христу.

Нема коментара:

Постави коментар